sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Paris, je t'aime


Viime viikonloppuna olin Pariisissa. Toulousesta lentää Pariisiin vajaassa 1,5 tunnissa, mutta lentolippuja ei kovin edullisesti saa, mikäli haluaa juuri tiettyyn aikaan matkustaa, eikä varaa lippuja viikkokausia aikaisemmin. Junallakin matkan voi suorittaa 5-6 tunnissa, mutta itse en edes ottanut junista tarkemmin selvää. Pariisissa pääsee hyvin kulkemaan julkisilla välineillä, kun ostaa Paris Visite -matkakortin, jolla voi kulkea niin metrolla, bussilla kuin junallakin. Itse totesin metron hyvin näppäräksi ja nopeaksi, kun vain ottaa mukaan niin Pariisin katukartan kuin metrokartankin. Helpointa on tietenkin, kun suunnittelee etukäteen mitä haluaa nähdä käytettävän ajan puitteissa ja ottaa selvää aukioloajoista, hinnoista ja sijainneista, sekä jättää vielä aikaa ranskalaisen keittiön antimille ja spontaanille haahuilulle. Kamera kannattaa myös ehdottomasti ottaa mukaan, eikä jättää sitä esimerkiksi hotellihuoneeseen... Tästä syystä joidenkin kuvieni laatu jäi kehnoksi, kun piti tyytyä pelkkään kännykkäkameraan :/ 
Mitä tähän muuta voi sanoa kuin että Pariisi on kyllä ihana, kaunis ja romanttinen kaupunki. Vielä upeampi kuin luulin! Vaikka aina uuteen kaupunkikohteeseen matkustettaessa tulee käydä jotkin pakolliset turistinähtävyydet katsomassa, niin mielestäni parasta oli kuitenkin vain kävellä spontaanisti pitkin Pariisin katuja ja kujia ja puistoja, varsinkin kun mukana on vielä erinomaista seuraa. Tunnelma on niin ihana! Rakastan ranskalaisia taloja, joita on vieri vieressä mitä kauniimpia ja eri värisiä, niiden ranskalaisia koristeellisia parvekkeita, patsas- ja kukkakoristeita sekä puisia kaiverrettuja ovia. Hyvästi kaupunkimiljöön harmaat betoniset kerrostalomöhkäleet! Rakastan elävää katukahvilakulttuuria ja niistä pulppuavaa puheensorinaa, jota ymmärtää koko ajan enemmän ja enemmän. Jopa keskeltä Pariisia on kuitenkin mahdollista löytää myös rauhaa ja hiljaisuutta.
Pakolliset nähtävyydet olivat tällä kertaa Tour Eiffel, Arc de Triomphe, Mona Lisa Louvressa ja Notre Dame – ne kun sattuivat mainiosti metroreitin varrelle. Eiffel-tornille kannattaa mennä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, mikäli haluaa välttää pahimman jonotuksen. Upeat maisemat joka suuntaan! Riemukaari nyt vaan oli riemukaari – en löytänyt siitä mitään erityistä hohtoa, varsinkin kun sitä ympäröi neljä-viiskaistainen liikenneympyrä (ilman suojatietä), jossa sai pelätä henkensä puolesta, jos yritti lähteä loikkimaan lähemmäs Riemukaarta. Kai sinne jostain pääsi, kun terassilla on hirveästi turisteja, mutta tämä ei kiinnostanut niin paljoa, että olisin viitsinyt ottaa selvää asiasta... Louvreen saa helposti kulutettua kokonaisen päivän tai kaksikin, mikäli taide kiinnostaa. Me tosin suunnistimme suoraan Mona Lisalle, jonne oli yllättäen eksynyt muitakin turisteja. Myös Napoleon III:n apartementti oli vaikuttava. Notre Damen katedraali on myös näkemisen arvoinen paikka: kaunis niin ulkoa kuin sisältäkin sekä oma harras tunnelmansa ja tuoksunsa. Mainittakoon tässä yhteydessä myös Champs-Élysée –luksusostoskatu, jolla sijaitsevalle Louis Vuittonille oli jopa jono liikkeen ulkopuolella. Siitä sitten ovivahti päästi porukkaa sisään, kun muita tuli ulos. En jäänyt jonottamaan, liekö päästänyt edes sisään :)

Hotelli Miramar (hyvä hinta/laatu -suhde) sijaitsi Montparnassella aivan Gare Montparnassen ja Tour Montparnassen vieressä. Läheltä hotelliakin löytyi käymisen arvoisia paikkoja. Cimetière du Montparnasse on kaunis ja rauhallinen hautausmaa, jonne mm. Simone de Beauvoir ja Jean-Paul Sartre on haudattu ja Jardin de Luxembourg on pariisilaisten suosituin puistoalue ja sunnuntainviettopaikka, jossa mm. vanhemmat monsieurit pelasivat petankkia, lapset riekkuivat leikkipuistossa ja nuoret aikuiset olivat piknikillä. Latinalaiskortteleista löytyi paljon erilaisia ravintoloita ja baareja moneen makuun. Paljon jäi kuitenkin vielä nähtävää seuraavaan kertaan, kuten Hôtel de Ville, Place de la Bastille, Sainte-Chapelle, Sorbonne (muutenkin kuin iltapimeällä vesisateessa viereiseltä kadulta), katakombit, Basilique du Sacré-Coeur (tämänkin näki ulkoa päin RER-junasta matkalla lentokentälle), Moulin Rouge, muut hautausmaat ja puistot sekä tietenkin Versailles.


Jos jotain pahaa pitää Pariisista sanoa, niin jossain paikoissa sai huonoa palvelua, eikä hinta vastannut laatua. Eräässä ravintolassa puolet aamupalasta jäi ensin saamatta: vasta kun asiasta huomautti, tarjoilija toi puuttuneet croissantit ja patongit pöytään. Vastakohtana mainittakoon Hippopotamus-ravintolaketju, jossa sai erinomaista laadukasta ruokaa ja erinomaista palvelua – jopa viiniä sai maistaa ennen sen tilaamista. Eräs kauppa puolestaan sulki ovensa nenämme edestä sunnuntaina (jolloin suurin osa kaupoista on muutenkin kiinni) jo varttia ennen ovessa ilmoitettua sulkeutumisaikaa, eikä kauppias ollut moksiskaan, vaikka ulkopuolelle tuli muitakin ihmetteleviä asiakkaita. Lisäksi Pariisissa oli liian kylmää ja tuulista näin Toulousen aurinkoisesta +35 asteesta saapuneelle :) Matkatuliaisina sitten vilustuin ja vietin päivän vuoteenomana. Pariisi oli sen arvoinen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti