sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Mielivaltaisia vinkkejä tuleville vaihtareille


Heti Toulouseen tultua kannattaa käydä Auchan-hypermarketissa, joka sijaitsee metropysäkin Balma Gramont vieressä. Auchanista löytyy edullisesti ihan kaikkea, mm. vuodevaatteita, keittiötarvikkeita, ranskankielisiä kirjoja... Kaupassa on myös ihanat tuoretuotetiskit (juustoa, leivonnaisia...) sekä tietysti metrikaupalla viinihyllyjä. Ja se on auki peräti klo 22 saakka! Yleensä Toulousessa ruokakaupat menee kiinni klo 20 ja vaatekaupat yms. klo 19. Sunnuntaisin kaupat ovat pääsääntöisesti kiinni, pieniä hinnakkaita ruokakauppoja lukuunottamatta. Capitolen edessä on toisinaan markkinoita, joissa myydään halvalla vaatteita, kenkiä, kirjoja jne. Jeanne d’Arcin ja Arnaud Bernardin välillä on puolestaan joka aamu hedelmätori, jossa hinnat ovat tavallisia ruokakauppoja edullisempia.

CROUSin tarjoama nettiyhteys toimii yhtä hyvin kuin kaikki muukin täällä, joten kaikki ilo irti siitä silloin, kun se sattuu toimimaan. Vanhemmissa asunnoissa on langaton yhteys, mutta uudemmissa kaapeli. Nettitunnukset saa opiskelukortin myötä, kun on palauttanut paperit (joissa kysytään mm. äitisi tyttönimeä!) IEP:n hallintoon ja esim. Chapoussa kannattaa käydä administrationista hakemassa ohjeet netin käyttöön. Oikeat tunnukset eivät ole mikään yksinkertainen asia...

Vartijoita pyörii yleisissä tiloissa, esim. kaupoissa, aika kiitettävästi. Tosin siinä vaiheessa, kun näen sotilaspukuisia miehiä rynnäkkökiväärien kanssa, mietin aina, että pitäisikö nyt tuntea olonsa turvalliseksi vai uhatuksi. IEP:lle on myös vartijoita, mutta kuulemma ainoastaan sen vuoksi, että rakennus on niin vanha, joten ilmeisesti koko rakennus on vaarassa romahtaa tai jotain... Toulousessa olen kuitenkin tuntenut oloni kaikkein turvattomimmaksi Chapoussa eli opiskelija-asuntolassa parin lähekkäin sattuneen tapauksen myötä. Eräänä maanantaina keskellä kirkasta päivää Chapoussa murtauduttiin kolmeen opiskelija-asuntoon irrottamalla ovesta koko lukko ja varastettiin läppäreitä, puhelimia ym. arvokasta. Toisena iltana taas eräs tyttö oli suihkussa ja huomasi, että oven alta joku mies katseli häntä. Tämän jälkeen kyseisen rakennuksen suihkutiloihin pääsi vain avaimella. 

Capitole 1 -yliopistosta aivan IEP:n vierestä saa opiskelijahintaista (3.10 €) ruokaa päivisin parin tunnin ajan. Ruoan laatu tosin vaihtelee. Chapoussa on myös oma 'brasserie', josta puolestaan saa iltaisin parin tunnin ajan mukaan vietäväksi tai paikalla syötäväksi pitsaa, pastaa ym. sapuskaa illalliseksi. Maksu tosin onnistuu vain opiskelijakortilla, johon tulee ladata rahaa yliopiston ravintolan latauspisteellä (joka on auki parina päivänä viikossa parin tunnin ajan – jos silloinkaan) tai netissä ranskalaiselta pankkitililtä. Myös Chapoun pyykkikoneita voi käyttää ainoastaan lataamalla rahaa opiskelijakortille. 

Kuukauden bussi- ja metrokortti kannattaa hankkia alle 26-vuotiaiden, sillä kortti maksaa vain 10 euroa kuussa. Vanhemmille samainen kortti maksaa jo yli 40 euroa kuussa. Itse olenkin ostanut aina 10 matkaa kerralla (9 euroa) ja yrittänyt mahdollisimman paljon kävellä. Esimerkiksi Chapousta IEP:lle kävelee puolessa tunnissa. Monissa paikoissa tuo 26 vuotta onkin rajapyykki, jonka jälkeen joudut maksamaan kaikesta aina enemmän. Alle 26-vuotiaat voivat myös ostaa vuoden voimassa olevan 49 euron hintaisen junamatkustamisen alennuskortin, mikäli aikoo matkustaa paljon Ranskassa. 

Mitä olen muiden ihmisten puheita kuunnellut, niin pankkitilin avaaminen on hidasta ja vaikeaa, kuten niin moni asia täällä, mutta se kannattaa, mikäli on vaihdossa koko vuoden, sillä ranskalaisen pankkitilin myötä voi hakea myös ranskalaista asumistukea suomalaisen asumistuen lisäksi. Itse en ottanut lopulta lainkaan ranskalaista puhelinliittymää, mutta kuulemma 'labara' on se, mikä kannattaa hankkia. Olen ollut yhteydessä ihmisiin lähinnä facebookin ja skypen kautta, ja se on riittänyt varsin hyvin.

Kovin paljoa en ole ravintoloissa ja kahviloissa käynyt ja silloinkin olen pyrkinyt vaihtamaan aina paikkaa. Ravintolaketjut Hippopotamus ja La Piazza Papa olen kuitenkin todennut erinomaisiksi niin ruoan, juoman, hinta-laadun kuin asiakaspalvelunkin suhteen. Molemmat ravintolat sijaitsevat Toulousessa Boulevard de Strasbourgin varrella. Samalla kadulla sijaitsee myös ravintola l’Entrecôte, joka vaikuttaa varsin suositulta ravintolalta, sillä sinne on aina lounas- ja illallisaikaan kymmenien metrien jonot. Itse kävin myös suurin odotuksin tämän ravintolan testaamassa, sillä pakkohan siellä oli olla hyvää ruokaa, kun vaikutti niin suositulta. Ravintola vaikutti kuitenkin jokseenkin pikaruokaravintolalta, vaikka tarjoilu olikin pöytiin: illan aikana oli tarjolla yksi menu, joka sisälsi alkusalaatin, sirlon-pihviä sekä jättimäisen kasan ranskalaisia. Pihvi oli hyvää, mutta toista kertaa tuskin sinne päädyn. Tulipahan sekin kuitenkin koettua! Paikalliset ranskalaiset opiskelijat suosittelivat Au Gascon -ravintolaa, mikäli haluaa syödä perinteistä toulouselaista ruokaa edullisesti. Place Saint Pierrellä puolestaan sijaitsee suositut opiskelijabaarit, ja meno on siellä myös se mukaista: halpaa olutta ja korviahuumaavaa meininkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti